Quantcast
Channel: Serpent's Lair » Alkoholi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 51

Skotlanti 2014 – yhteenveto

0
0

Seitsemän päivää tuli vietettyä Skotlannin maaperällä ja pääasiallisesti maan pääkaupungissa, Edinburghissa – tai “edinburoussa” kuten paikalliset sen suunnilleen lausuisivat.

Viikossa ehti näkemään ja maistamaan paljon, vaikka toki aina olisi voinut tehdä kaikenlaista enemmänkin. Näin reissun loppuun on hyvä tehdä pieni summaus siitä kaikesta, mikä Skotlannissa ja erityisesti Edinburghissa oli hyvää, huonoa ja jotain siltä väliltä.

Ruoka

Pääasiassa Edinburghin tarjoama sapuska on hyvää ja vähintäänkin kohtuullista. Moni pubien tarjoamista vaihtoehdoista osoittautui kotiruoaksi tai vastaavaksi, usein vähemmän kauniina esitettynä, mutta kohtuullisen hyvällä maulla varustettuna.

Hintataso on noin karkeasti Suomen tasoa tai hieman halvempi. Useimmiten sapuskan hinta pubeissa on kymmenen punnan molemmilla puolilla pyörien eli jotakuinkin 10-15 euron välisessä haarukassa. Kalliimpia annoksia toki löytyy, erityisesti ravintoloista, mutta perushyvän mätön saa tuohon hintaan.

Annokset ovat kooltaan keskitasoa tai isompia. Vain kerran jäi omalla kohdallani annos selvästi kesken, kun ei vaan pystynyt. Pieniruokaisella ongelmia ei ole.

Erikoisuuksia, kuten haggis, kana-pakorat ja uppopaistettu Mars-patukka, kannattaa maistaa. Ne ovat pääasiassa hyviä ja sellaisia epätavallisuuksia muualla, että jos kerran elämässään Skotlannissa käy, suosittelen maistamaan.

Tyypillisen haggiksen erikoisuutta on suuresti liioiteltu. Ei se niin kummallisen näköistä tai makuista ole. Englantilainen black pudding on mielestäni huonompaa ja epäilyttävämpää ulkonäöltään.

Keskivertoisesti voisi sanoa, ettei tuolla Skotlannissa varsinaisesti laihtumaan pääse.

Juomat

Alkoholittomista juomista Irn Bru on outoa, mutta ihan hyvää limumaista tavaraa. Tuo mieleen lapsuuden hedelmämerkkarit. Kannattaa ainakin maistaa niin ymmärtää taas astetta enemmän muun maan limujen päälle.

Hyviä oluita Skotlannissa on paljon. Suomen valikoimaan nähden Skotlannin vastaava tuntuu lähes äärettömältä. Toisin kuin Irlannissa, eri pubeissa oluet vaihtelevan paljon ja tummaa olutta on suhteessa paljon vähemmän. Sitäkin löytyy, useimmiten Guinnessia, mutta erilaiset vaaleat oluet hallitsevat kenttää.

Lagerista pitäville löytyy käytännössö aina pari-kolme vaihtoehtoa ja tuhdimmista oluista pitäville löytyy vaihtelua reilusti baarikohtaisesti vaihdellen. Tyypillisessä baarissa tuntuisi olevan valikoimaa ainakin noin puolentusinan erilaisen oluen verran, monesti enemmänkin.

Kaikkiaan skotit tekevät hyvää olutta ja näissäkin suosittelen avointa mieltä maistelun ja kokeilun suhteen. Kyllä sitä perinteistä vesilageria saa Suomessa juoda tarpeeksi, joten erilaiset alet, pale alet, india pale alet (IPAt) ja muut kannattaa tsekata. Jos ei muuten, niin edes kerran, että tietää mitä kaikkea tarjolla on. Hyvällä tuurilla sitä saattaa löytää itselleen täysin uudenlaisia maukkaita oluita, joista pitää.

Eikä niistä oluista lompakko hirveästi Skotlannissa kevene. Hintataso on “erikoisoluissa” hieman Suomea halvempi, mutta noin muuten pitkälti Suomen tasoa. Myös siidereitä ja erikoisempia vaihtoehtoja löytyy vaihtelevasti, kuten esimerkiksi Jeremiah Weedin omanlaiset, simamaiset tuotteet.

Viskit ovat tietysti Skotlannissa oma lukunsa ja maassa valmistetaankin varmaan suurin osa maailman parhaista viskeistä. Viskiummikolle suosittelen The Scotch Whisky Experienceä linnan viereltä. Vaikka hinta voi tuntua suolaiselta, sille saa aimo vastineen viskin tietämyksen muodossa sekä tietenkin vähintään lasillisen sitä itseään.

Myös tislaamoreissut ovat mahdollisia, joten vähäänkään enemmän viskistä kiinnostuneille näitä mahdollisuuksia löytyy yllin kyllin. Niissä kerrotaan tarkemmin viskin valmistusvaiheista, pääsee maistamaan tislaamon tuotteita sekä saa mahdollisesti jonkinlaisen maistelulasin itselleen – kuten oli kyse sekä Edradourin tislaamon että The Scotch Whisky Experiencen suhteen.

Viskin ollessa skottilainen “erikoisuus” sitä kannattaa ainakin maistaa, jos ei omasta, niin mahdollisesti reissukaverin lasista. Yleensä annoskoko on 2,5 desiä, joten halvalta vaikuttava hinta ei välttämättä ole merkittävästi halvempi kuin Suomessa. Riippuu tietty paikasta ja viskistä.

Yleisesti ottaen viskivalikoimat ovat Skotlannissa tietenkin todella hyvät ja maasta löytyy paljonkin sellaisia erikoisuuksia, joita ei muualla (välttämättä) pääse maistamaan. Suosittelen siis tähän herkkuun tutustumista jos Skotlantiin on reissaamassa.

Nähtävyydet

Nähtävää Skotlannissa riittää, sen verran historiallisesti rikas ja upea maa on kyseessä. Onpa kyse sitten nummista tai linnoista ja muista harvinaisista rakennelmista, niitä löytyy moneen makuun. Myös patsaita, näyttelyitä ja museoita on yllin kyllin.

Valikoimaan on hyvä tutustua etukäteen tai pyytää maassa käyneiltä kavereilta suosituksia – muuten missaa helposti kaikenlaista kivaa. Tietysti myös aiemmat blogipäivitykseni sisältävät joukon erilaisia nähtävyyksiä kommentteineen, joten niistä löytyy joitain paikkoja myös.

Hintataso on todella vaihteleva. Linnan ollessa hinnakkaammasta päästä (16 £), jotkut tornit ja pienemmät museot ovat jopa ilmaisia tai sitten vain 4 £ hintaluokassa. Nämä taas on hyvä ottaa huomioon matkabudjettia laadittaessa.

Monet nähtävyydet ovat tietenkin sen verran näyttäviä, että kamera räpsyy helposti monesti. Ja miksipä ei: Skotlanti on kaunis maa nummineen ja mäkineen kaikkineen ja jo Edinburgh itsessään on varsin visuaalinen kaupunki kapeine katuineen, linnoineen, mäkineen, puistoineen ja muistomerkkeineen.

Myös Skotlannin ulkopuolelle lähtemistä voi suositella. Vuokra-auto tulee porukalla halvemmaksi, mutta on hyvä muistaa maan vasemmanpuoleinen liikenne. Se ei ole lopulta ehkä kuitenkaan niin vaikea kuin miltä se vaikuttaa, mutta jos varman päälle haluaa pelata, menkää julkisilla. Se tulee kalliimmaksi, mutta ehkä se on hermojen lepäämisestä hyvä hinta epävarmoille tai kokemattomille kuskeille.

Itse Edinburghissa taas pärjää varsin hyvin jalan. Keskusta ei ole lopulta kovinkaan iso ja kaupungissa suunnistaminen on varsin helppoa – kiitos korkeuserojen, kuten kaupungin linnan. Reippaamalle kävelijälle voikin suositella isompaa kierrosta ja vähintäänkin Arthur’s Seat -kukkulalle nousemista.

Rahasta ja hinnoista

Kuten ylempää käy selväksi, Edinburgh voi olla kaikkine tekemisineen ja nautintoaineineen kohtuullisen hintavakin paikka vierailla. Jos ottaa tavoitteeksi nähdä parikin maksullista paikkaa päivässä, voi siihen upota äkkiä 20-30 euroa päivää kohden. Päälle tietenkin ruoat (noin 15-25 euroa / laaki juomineen) ja mahdolliset muut kulut.

Jos tykkää maistella viskejä ja oluita, on siihenkin hyvä budjetoida jonkin verran rahaa, ettei jää nautiskelu vain siitä kiinni, että matkustaa tiukan budjetin ehdoilla.

Halvemmallakin tietysti pääsee, jos käyttää hostelleja, pysyttäytyy halvemmissa tai jopa ilmaisissa nähtävyyksissä ja litkii vettä. Mutta silloin myös missaa todella paljon Skotlannin mahtavista kokemuksista ja nähtävyyksistä. Edinburghia on vaikea suositella tarkan markan matkaajalle.

Loppusanat

Kaikkiaan Edinburgh nousi jo tällä viikon visiitillä suosikkikaupunkieni joukkoon. Sen historiallisuus, hauskasti puhuvat ja lunkinoloiset ihmiset, monet nähtävyydet ja lukemattomat nautinnot tekevät siitä ensiluokkaisen matkakohteen.

Kaupungin arvo vain korostuu jos viskit ja/tai oluet ovat lähellä sydäntä. Näin monipuolisesti kun näihin molempiin pääsee käsiksi tuskin missään. Pelkästään olutrintamalla kilpailu on suhteellisen harvassa.

Ja vaikkei näistä juomista välittäisi tuon taivaallista, on Edinburgh silti upea ja käymisen arvoinen mesta. Ei ehkä mikään shoppailijan paratiisi tai aurinkolomaa kaipaavan unelmakohde, mutta noin muuten erittäin mukava ja sympaattinen historiallinen lomakohde. Kaikkiaan hieno paikka.

Jäikö kysyttävää? Jos jäi, laita kommenttia alle, niin vastaan reissua koskeviin kysymyksiin parhaani mukaan.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 51

Latest Images

Trending Articles